Mikä on amygdaliini (B17-vitamiini)?

B17-vitamiini on yhdistelmä, amygdaliini, joka löytyy runsaasti raaka elintarviketuotannossamme, erityisesti sitrushedelmien siemenissä. Yleisimmin sitä kutsutaan laetriiliksi, joka on aprikoosin siementen kaupallisesti valmistettu tuote.

 

amygdaliinia koostuu kahdesta glukoosin molekyylistä (sokeri), yhdestä bentsaldehydin molekyylistä ja yhdestä hydrokaanihapon molekyylistä. Amigdaliini on kasviyhdiste, joka sisältää sokeria ja tuottaa syanidia. Syanidin uskotaan olevan aktiivinen syöpäperäinen ainesosa laetriilissä. Älä huoli, vain syanidikaasu on hengenvaarallinen eläviin asioihin. Se voi myös olla rooli hedelmien luonnollisessa kypsytyksessä ja sienitautien torjunta-aineena.

Amygdalin

Amigoldin lähteet

Amigdaliinia löytyy monien hedelmien ja raakapähkinöiden kaivoista. Amygdaliinia löytyy myös muilta kasveilta, kuten lima-papuja, apilaa, itävää siemeniä omena, kirsikoita, persikoita, appelsiinia, luumuja, papaijaa, manteleita, nektariineja, aprikooseja ja katkera manteleita. Amygdaliinia esiintyy rasvaisessa pitoisuudessa kivihedelmien siemenissä. B17 esiintyy myös jyvinä, kuten hirssi ja tattari, sekä makadamiapähkinöitä, bambuhedelmiä, papuja, voipaloja ja joitain puutarhaherneitä. B17: ssä on runsaasti runsaasti runsaasti ihmisruokavaliovalmisteita, joita esiintyy myös eläinten luonnollisessa rehussa.